Vad gör Rolex så framgångsrik? Del III

När en man inte kan få vad han vill når hans önskan sitt klimax. Ända sedan Daytonas tidiga dagar uppträdde på Hollywoodstjärnan Paul Newmans handled har den berömda Daytona varit föremål för önskan för många. Rolex tog med sig många modeller i butiken eftersom de förväntade sig att sälja. Resultatet är långa väntelistor. Sökandet efter världens mest idealiska klocka bidrar bara till Rolex-myten.
Rolex-grundaren Hans Wilsdorf var http://www.kopareplikaklockor.com/ ett marknadsföringsgeni. Han valde ett namn som var lätt att uttala på några olika språk och såg till att det här namnet trycktes på ratten – inte helt vanligt vid en tidpunkt då kundlojaliteten var gentemot återförsäljaren, inte tillverkaren. Wilsdorf kallade sin vattentåliga klocka ”Oyster” och gav en Rolex till en simmare som planerade att simma Engelska kanalen.
Berättelsen gav honom en helsidesannons på Daily Mail. Det fanns också annonser i tidskrifter där en ung skådespelerska sänkte sin hand och handled (och klocka!) I en fiskskål. Rolex-marknadsföringsmetoder har en mer subtil touch. Från och med slutet av 1970-talet betonar den sin närvaro i prestigefyllda sporter som tennis och golf, bilracing, hästsport och segling.
Rolex gör alltid ett oförglömligt och komponerat intryck. Företaget håller fast vid sina beprövade metoder och väljer att göra ständiga förbättringar snarare än att sträva efter det nya och annorlunda. En del av varumärkets mytologi vilar på det faktum att Rolex inte hoppade på kvartsklockan på 1970-talet. Företaget producerar inte komplicerade klockor som tourbillons eller repeater, men sällan lanserar nya kollektioner och håller sig borta från onlineförsäljningen. Ny teknik som silikondelar i dess rörelser utvecklas mycket långsamt och används mycket konservativt – smartklockor eller ”smarta” funktioner är otänkbara. Detta gör varumärket förutsägbart för kunden och skyddar även varumärket från misstag.
Företaget gör inte så mycket när vi introducerar nya produkter på Baselworld varje vår. Medan andra tillverkare djärvt tillkännager världsrekord, håller presskonferenser med kändisar eller presenterar 70 helt nya produkter, arbetar Rolex tyst med detaljerade förbättringar. Större fodral, förbättrade rörelser, keramiska ramar och nu och då en ny färg – även innovationer som dessa diskuteras varmt bland Rolex-fans och inte utan kontroverser. När det gäller personlig kontakt tenderar Rolex att komma över som mystisk, ”som en ostron” – från sina klocktillverkningsanläggningar i Genève till Biels maskiner, som kunder och journalister sällan ser inifrån, till slutet av dess chef. chef, som vanligtvis inte ger intervjuer.