Ultimate Model Guide för Rolex Datejust

Mer än bara en klocka, Rolex Datejust är en klocka som varken är klädd som presidenten eller Cellini eller sportig som Submariner eller Daytona, den är den perfekta kombinationen av stil och innehåll – med tillräckligt mångsidighet när det gäller storlek, material, och konfigurationer. Det är den enda klockan du någonsin behöver.
Märkets mest sålda klocka genom tiderna, kopior Rolex Datejust satte nya standarder 1945 som fortfarande upprätthålls idag. Datejust är märkets besatthet av förfining och funktionalitet, ett klassiskt, tidlöst exempel, den perfekta följeslagaren för vardagen, men ändå slående nog för att alltid locka uppmärksamhet och uppskattning.
Rolex Oyster -fodralet, som först utvecklades 1926, var världens första riktigt vattentäta fodral. Denna uppfinning revolutionerade inte bara industrin utan cementerade omvandlingen av klockan från ett sofistikerat modeartikel som främst bärs av kvinnor till ett viktigt och praktiskt tillbehör som kan bäras varje dag.
Oyster-fallets förmåga att förhindra att vatten tränger in i rörelsen beror delvis på dess skruvade krona. Den moderna versionen av Datejust använder märkets Twinlock -krona, som innehåller två uppsättningar O -ringstätningar – en uppsättning under kronen för att motstå höljet och bilda en vägg mot yttre fukt, och en annan uppsättning inuti röret runt lindningsstången som ett andra skyddslager.
Rolex Datejust var den första självupprullande kronometern i världen som hade en automatisk datumändringsmekanism på ratten. Men datummekanismen i de tidiga Datejust -modellerna hade inte tekniken för att omedelbart ändra datumet vid midnatt. Istället skulle dessa tidiga Datejust-klockor långsamt växla, ungefär som datumvisningen på många andra icke-Rolex-klockor idag. Den nya mekanismen som introducerades på 1950 -talet gjorde att datumet direkt kunde hoppa till ett nytt datum vid midnatt, en funktion som fortfarande är en av de mest utmärkande egenskaperna hos Datejust idag.
1953, nästan tio år efter den första utgåvan, lade Rolex till en bubbleliknande Cyclops-förstoringslins på kristallens utsida för att förstora datumvisningen vid 3-tiden. Vid den tiden var denna lins gjord av akryl. Idag är Cyclops-linsen, som sitter ovanpå den reptåliga safiren, också tillverkad av syntetisk safir.
Bortsett från kvartsvarianten av Datejust, känd som Oyster Quartz -modellen, definieras Rolex Datejust av sin pålitliga automatiska rörelse. Under årens lopp har Rolex uppgraderat den självlindande rörelsen inuti Datejust, med varje ny iterationsbyggnad på den föregående, den nuvarande versionen är kaliber 3235, som finns i de moderna 36 mm och 41 mm versionerna.